Bra komplement träning

För ryttare är en stark kropp en fördel i ridningen. En stark bål ger en bättre sits som ger en bättre balans som ger en bättre inverkan och bättre ridning osv osv.

Att sitta framför tv´n på en balansboll och gunga samt göra lite olika rörelser känner jag är otroligt nyttigt för min balans.

Dessa fördelar får vi om vi mjukar upp och stärker våran bål och höftregion:

Bäckenbottenmuskulaturen - När man arbetar med bäckenbottenmuskulaturen spänner man verkligen "kroppsmitten" och det blir lika stor "spänning" på båda sidorna av kroppen. Vid spänning drar bäckenhalvorna inåt och den lilla rörlighet som finns där dras ihop. Det ökar buktrycket vilket ger stabilitet uppåt i kroppen.
Postorala muskulaturen - Håller oss upprätta när vi går. När man sitter ner släcks en del av den postorala muskelaktiviteten genom att vi böjer höften och vi sjunker gärna ihop. Annars triggas den av sig själv.
Agonister och antagonister - Muskler som arbetar kring samma led, men har olika funktioner, exempelvis lårmuskeln. När vi aktiverar framsidan avaktiveras automatiskt baksidan, annars kan vi inte röra oss. Ryttare tenderar att använda lårmuskeln på framsidan, som sträcker knäet och böjer höften, vilket inte är så användbart vid ridning.
Höftleden - Ryttare måste vara ganska rörliga i sin höftled då den är i direkt anslutning till hästen för att kunna följa med i rörelsen.


Pia Tillberg är sjukgymnast och arbetar till vardags mest med hästar och ridning som rehabilitering för neurologiskt skadade. Men det arbetet ledde henne in på ett intresse för sitsen hos friska ryttare. original artiklen hittar du ----> HÄR

Mikaela Eriksson är personlig tränare och har en bra blogg med övningar som är bra för bål och balans.
Hennes blogg hittar du -----> HÄR


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0