Säljes

Zaldi brunet 17" normal bom med bra nläggningsyta. Ligger bra på många hästar.
Begagnad och sliten på sina ställen men skön och hel. 
4.000:- inklusive läder.

 


SÅLDA!!!

blir de att promenera diva till ridhuset och se hur hon rör sig. Hon har då sprungit i hagen i dag och de har då INTE varit nå fel då? Inte häller hittar ja nå värme, svullnad eller annat.

Hålla tummarna att de bara var en liten knyck hon fått i hagen efter att några ungar busat ute på åkern.
Hon verkar då äta kuren med örter och utrensning vilket är bra! Börja innifrån.

Nu ska ja ut och pussa på pärlan innan de är dax att ta en ducsh i varmvattnet som värmepumpen värmt upp! Tjohoo!! Ska bli så skönt att slippa elda hela hela dagarna!!!


 

Säljes!

Hoppskydd från Hansbo.
Fårskinnsinlägg samt neopren medföljer
Stl: full
Knappt använda! Men lite leriga på bilden.

Lägg ett bud!




Bilder från igår


Finns de nå mer inbjudande???
Åhh va ridsugen jag är!


Upp och ner...

Peppad till max var jag när vi i morse gick till ridhuset och Diva var helt med på noterna.
Ja satt upp och började skritta fram och märkte att hon inte alls va lika mjuk som vanligt. Humm... Blev lixom aldrig avslappnad utan spände sig-
Marika kom och vi började köra ingång och de tog inte lång tid innan hon markerade i vändningarna i höger varv. SKIT!!!!!
Vi sakta av, sadlade om, tog av skydden, kännde igenom henne. Inget fel.. Upp igen men nej. Hon är inte fräsch.. Så himla tråkigt! Nu har vi varit på hälsokost och köpt Curitur som rensar urinvägarna. sen har vi köpt ringblomma/nejlika och älgört/nypon som är för magen samt ligamnet och leder.
Hoppas de blir bättre om man börjar innifrån.

Har varit mycket tråkiga grejjer nu. Mammas Hedda har varit i bråk så både hon och Lincoln fått stryk...
Blev stygn och en avslagen tand (eller en bit av den). Nu får de räcka för ett tag!!!



Heddas sår. Usch! Men de läker bra!!!


Ja just det!




800 gratisbiljetter gavs bort och ja hade tur att hinna boka några stycken så nu tänkte ja bjuda med gamla stallgänget till Täbyridcenter för en trevlig lördag!

Dock blir Magganträningen på lördag inställt mn hade inte funkat ändå pgr av den långa resan båda dagarna och i mars är de för kallt att låna deras uteboxar. Men senare i vår går de bättre. Blir att trimma på fredag. Låta pärlan promenera eller vila på lördag fm innan de är dax att åka till sthlm och sen blir de Maggan träning på söndag. Dressyrhelg delux!


Kandar

Åhh.. är så sugen att skaffa ett kandar så det är ett av mina mål 2011 att introducera det för både mej och Diva!
Dock vill ja ju matcha våran fina nya sadel men är lite knepigt då sadeln är lite ljusare brun och så vill ja ha bred nosgrimma och rundsytt.

Hittade på sadelmakare.biz ett jätte fint kandar men DYRT!

 Rundsytt Kandar utan extra

önskemål    5500 kr

se bilden nedan! SUPER snyggt!!! Den modellen med lite bling i pannan i ljus färg. Mumma!


Detta är våran sadel och färgen är lite ljusare i verkligheten.
Ska ta en bättre blid imån.

Imån är de träning i ridhuset. Diva har kännt lite trött i kroppen så mellan dressyrpasset i söndags har vi bara kört ett lungt pass i ridhuset och där mellan vilat 2 dagar och gått i skogen. Idag fick hon även lite massage. Usch... har lite dåligt samvete över att de legat på is så länge. massageutbildningern alltså. Men snart när skolan är slut finns kanske tiden igen?
Dax att sova så man orkar rida imån 09.00!
Ska ladda kameran så slänger ja upp en video. Är alldeles för tomt med sånna här :-)



Bilder

Divas nya fina boxskylt!
Idag fick pärlan stå. Igår va vi i rudhuset och hon kändes lite trött. Dock va de 5 (!?) ekipage i ridhuset samtidigt vad av två galna galoppörer, en halvgalen travare som flänghoppade runt bland alla andra (ridhus etikett och hänsyn, vad är det?)... De va FULLT hus! Så lite matt blev hon nog avv allt stoj.

I alla fall förtjänar hon lite vila. Har gått mycket nu. Imån hoppas ja de är lite mildare väder så tar vi en tur i skogen.



Så ser de ut från vardagsrumsfönstret


Rolig länk :-)



Miniature Horse Jumper




Tömkörning

efter ett intensivt pass på IVA tog jag med Diva till Ridhuset och tömkörde igår kväll.
Marika är så snäll och lånar hennes tömmar. Måste verkligen skaffa nya nu...

Idag blir de dressyr med Eva om jag hinner hem i tid. Usch.. är trött på att åka till Gävle nu..


IVA

idag och i morgon har jag praktik på IVA. Ska bli kul och ser verkligen fram emot det.
Diva ska bli motionerad i skogen av en kompis till stalltjejen Carro. Bra bra!

I veckan är det hoppning inplanerat. Bara gymnastikhoppning och bommar men är nog nyttigt och kul med variation.
Vi var ut en skogstur igår i mörkret. Va skönt att bara låta dom trava på på den nerlagda flygrakan.

Hur veckans övriga träning ser ut bestäms av hur de går i skolan. Är mycket nu med tentor och annat men snart SNART är de klart.

Vi har en träningshelg inplanerad den 12-13/3 för Maggan Osmund
Ev sover vi kvar beroende på väder och väglag. Sköj ska de bli!


...


AKTON

Efter mycket om och men har vi nu fått hem en AKTON i större storlek som jag hoppas ska passa bättre. Om jag hinner blir de premiär idag. Få se om Diva trivs med den. :-)
Träningen igår gick bra!
Lite skänkelvikning och galopp på liten volt. Bara att jobba vidare! Galoppen i höger har blivit mer taktfast vilket känns kul!

Ska börja stapla upp lite mål inför detta nya år.



Tack Marika!

Som länkade till Edward Gal´s clinic i Oslo i november.
Vilken ryttare! Nej sån här ridning får man aldrig nog av att kolla på!




Minus 23

och Diva har blivit lite extra ompysslad nu ikväll.
Jag setat inne med en hemtenta HELA dagen förutom när jag fixade stallet.
Behövde komma ut lite så fyllde upp med extra halm och slängde åt henne lite extra hö och fyllde upp vattnet. Hon dricker snabbt ur sitt vatten så funderar på en till hink som man inte behöver fylla på kvällen.

Termotäcket på och hon såg nöjd ut. Hoppas temperaturen stiger imån så träningen inte blir så kall!
Vi rider 09.30 imån. Hade tänkt filma men hittar inte laddaren till kamera batteriet!
Senilsnöre på allt skulle man ha!

Slänger in ett inlägg om täckets vara eller inte vara som lite kvällsläsning :-)
Ofta en het diskussion i många stall! 
Själv går jag på en blandning av min egen och SLU´s. Man får ju hoppas att proffsen har rätt! 


Täcke eller inte täcke - det är frågan

Text: Anna Nordin
Foto:
Harald Blomqvist & Anki Yngve

Nu kommer den tid på året då den eviga frågan blir aktuell igen, när ska täcket på egentligen? Vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har man gjort studier i ämnet och resultaten är lite tvärtemot hur många hästägare resonerar. Den häst som är i störst behov av ett täcke är nämligen konvalescenten och den som klarar lägst temperaturer är den hårt tränande tävlingshästen. Allt hänger ihop med hästens värmeproduktion, som ökar ju mer hästen får att äta.

- Alla klippta hästar behöver täcke. Allmänt kan man säga att en rad faktorer avgör om täcke behövs eller inte. Ras, ålder, storlek, pälsansättning, möjlighet till flock och skydd samt klimat. Den allra viktigaste faktorn är utfodringsintensiteten. Erfarenhet, hästöga och sunt förnuft behövs för att göra en bra bedömning, säger Karin Morgan, agronomie doktor och ansvarig för Hippologprogrammet vid Ridskolan Strömsholm.
Om hästen inte är klippt och utför ett medelhårt arbete (motsvarar ungefär tävlande upp till medelsvår nivå) behöver den normalt inte täcke på vintern. Varken i stallet eller ute. Hästar klarar kyla väldigt bra, mycket bättre än människor. Inte förrän temperaturen närmar sig tio minusgrader behöver en häst som i exemplet ovan täcke mot kylan. Men även då är ett par extra kilo hö effektivare än täcke. Om det regnar, snöar eller blåser mycket kan den dock behöva ett täcke som skydd.

Konvalescenten mer frusen
En "hobbyhäst" som endast tränas lätt, och därför inte är klippt, behöver inget täcke i stallet under vintern. Men den kan behöva ett täcke i hagen om man inte istället väljer att öka högivan lite.
Som hästägare bör man vara uppmärksam på konvalescenter och andra hästar som inte utför något arbete och som inte växer. Eftersom de får ganska lite foder, bara underhållsfoderstat, är deras energiintag lågt. Därför behöver man höja högivan eller lägga på ett täcke redan när temperaturen kryper under tio plusgrader! Deras låga energiintag gör dem lika känsliga för kyla som en klippt häst i medelhård träning.
Den hårt arbetande tävlingshästen har högst energiintag tack vare sin frikostiga foderstat och är därför tåligare mot kyla. En del av energin går självklart till arbete, men den har fortfarande mer till värme än en häst med lägre energiintag.
Om tävlingshästen är klippt, vilket de ofta är, behöver den dock ersätta sitt förlorade isoleringslager med ett täcke. Men med ett termotäcke klarar den då ner till minus femton grader innan den behöver ett extra täcke eller extra hö. Att lägga på dubbla täcken är alltså oftast helt onödigt. Intressant!

Fodret viktigast
Fodret är den avgörande faktorn för om hästen fryser eller inte. Värme är en biprodukt i ämnesomsättningen vilket gör att ju mer hästen äter, desto lägre temperatur klarar den. Det betyder också att det är effektivare att öka hästens högiva än att lägga på ett täcke om man oroar sig för att hästen fryser. Hästar i träning och växande hästar har en energirikare foderstat än hästar i motsvarande vikt som inte tränas eller växer, och klarar därmed lägre temperaturer.
Den lägsta omgivningstemperatur som hästen kan vistas i innan den börjar frysa kallas för Nedre Kritisk Temperatur (NKT). Om temperaturen hamnar under NKT behöver hästen öka sitt foderintag för att behålla sin kroppstemperatur. Ligger temperaturen tio grader under NKT behöver hästen ungefär 1,5 kilo hö extra per dag, vid tjugo grader under NKT behövs 3 kilo per dag. Ett annat sätt att bibehålla kroppstemperaturen är att lägga på ett täcke.
- När man räknat ut dessa värden har man utgått från ett normalhö och bara tagit hänsyn till temperatur. Men även vind och nederbörd spelar in. Man har sett att avelsston med fri tillgång till grovfoder kan äta två till tre gånger mer i fuktigt och blåsigt väder runt noll grader, förklarar Karin.

Hästen är ingen människa
Hästar tål både värme och kyla väldigt bra, mycket bättre än vi människor. Det är genom huden som värmen försvinner och även om hästen har sju gånger så mycket kropp som vi, så har den bara 2,5 gånger så mycket hud. Det förklarar varför vi människor har så svårt att hålla värmen och fryser långt tidigare än hästen. Detta är viktigt att tänka på, så att vi inte reflexmässigt sätter på hästen ett extra täcke när vi själva fryser.
Hästen har många sätt att klara kyla. Dels kan den skaka, då producerar musklerna värme utan att hästen förflyttar sig. Dels kan den söka skydd på olika sätt. Till exempel genom att vända bakdelen mot vindriktningen, då minskar den kroppsyta som kyls ner av vinden. Den kan också ställa sig tätt intill sina kompisar i hagen.
Hästar som inte är klippta kan fälla upp håren i pälsen. På så sätt hamnar stillastående luft mellan hårstråna, som fungerar som en utmärkt isolering.
- Om hästen reser pälsen eller skakar är det ett tecken på att den fryser, säger Karin. Om du inte ser några av dessa tecken så kan du vara ganska säker på att din häst inte fryser, hur kallt du själv än tycker att det är.

Se upp med regn, snö och stark blåst
När det regnar, snöar eller blåser mycket sätts hästens försvar mot kylan lite ur spel. Vid en vindhastighet på tio meter per sekund skulle man behöva öka fodergivan med femton kilo hö om dagen för att hästen inte ska frysa. Det är ju omöjligt i praktiken, därför behöver hästen ett täcke för att inte frysa vid dessa väderleksförhållanden. Men det behöver inte vara något tjockt täcke, bara ett som förhindrar att hästen blir blöt. Ett vindskydd i hagen kan fylla samma funktion.
Solstrålning hjälper hästen att hålla värmen, även kyliga dagar. En gnistrande vinterdag, då det är kallt men sol och vindstilla, kan man gärna ta av hästen täcket i hagen. Men en mulen dag runt nollstrecket, med bitande vind eller kanske nederbörd, då gäller det att se till att hästen har ett vattenavstötande täcke.

Klippta hästar
Många väljer att klippa sin häst på vintern. Hästen känns piggare och problemen med svettning och eftersvettning minskar. Hästen torkar också snabbare efter ridpassen. När hästen blir av med sin päls tappar den också ett naturligt lager isolering. Det måste ersättas med ett täcke. Man har vid SLU visat att ett termotäcke ersätter det förlorade pälslagret. En klippt häst med termotäcke har samma NKT (minus sju grader) som en oklippt häst utan täcke, vid samma träningsintensitet.
För att slippa klippa sin häst sätter många på ett täcke tidigt på säsongen. De hoppas att detta ska minska pälstillväxten, men fungerar det? Karin svarar:
- Det är främst ljuset som styr pälsansättningen. Därför är det effektivare att ha ett ljusprogram, där man har tänt i stallet femton till sexton timmar per dygn. Andra faktorer som påverkar är täcke och en korrekt foderstat.

Dubbla täcken både onödigt och riskfyllt
- Att lägga på hästen ett extra täcke ger bara tio procent bättre isolering, säger Karin. Det är dessutom tungt för hästen och kan ge ryggproblem. För varm täckning kan också leda till att hästen ökar sin fuktavgivning under täcket och får svampangrepp. Tänk på att vädra pälsen varje dag, ta av täckena, rykta och visitera hästen.
Kan hästen ha samma täcke på sig inne och ute, trots temperaturskillnad?
- Ja, hästens komfortzon för temperatur är ganska vid, cirka 20 grader, så det går bra. Tänk bara på att det måste vara regnsäkert, så att hästen håller sig torr när den är i hagen, svarar Karin.

Halskragar och magplattor behövs inte
- Värmebalansen ska spegla hela hästens yta. Det är därför helt onödigt att använda halskragar och magplattor, även på klippta hästar. Dessutom har vi uppmätt att värmeavgivningen från halsen är mindre än från hästens övriga kropp, berättar Karin.
Hästens underhudsfett är också en betydligt viktigare faktor än till exempel päls, som isolering mot kyla. Fett isolerar tre gånger bättre än annan vävnad. Se därför till att din häst inte är mager, om du vill hjälpa den att hålla värmen i vinter.

 




Tävling hos CARLSSONPATAKET.BLOGG.SE



Min favoritprodukt på sidan måste nog vara dessa häftia boots!
CHEVAL RIDSPORT


Landslaget klart

SENIORER
Förbundskapten: Bo Jenå
Grupp A - Landslagstrupp
Tinne Vilhelmson-Silfvén, Upplands Väsby
Minna Telde, Veberöd
Patrik Kittel, Nottuln, Tyskland
Charlotte Haid-Bondergaard, Hörby
Anette Christensson, Vinninga
Nina Hofmann, Wedel, Tyskland

Grupp B - Utmanartrupp
Pia Fälth, Valskog
Kristian von Krusenstierna, Farsta
Rose Mathisen, Ängelholm
Juliette Ramel, Bettna
Michelle Hagman


Kul för unga Nina Hofmann! 21-åriga dressyrryttaren Nina Hofmann blev i mars 2008 den yngsta svenska ryttare någonsin som vunnit en Grand Prix, när hon slog till i Södertälje. Nina Hofmann, har efter några års hårt jobb slagit sig in i landslaget, som den yngsta ryttaren i sällskapet med sina 22 år.
Nästa helg börjar tävlingssäsongen med en världscupsstart i Amsterdam.

Lycka till hela laget!





Bra snygg sadel Minna har! 
 ;-) 


Dina innan dressyrpasset idag

Dagens pass var helt okej. Hon va lite spänd och tittig eftersom de något pass tidigare rasat ner massa snör från ridhustaket och idag blåste och small de i plåtet.

För övrigt har vi tränat förvänd i både hö och vä varv. Har svårt att få henne rakriktad och att slappna av så mycket som ja vill. Men de blir bättre och bättre!
Ser verkligen fram emot Ann-träningan på Lördag.


Dax för ett pass i ridhuset


Stolt ägare av en finfin Childeric!

Efter mycket om och men har Diva och jag äntligen fått en bra sadel!
En Childeric D. Sadeln är en close contakt sadel som är mycket lätt och mjuk och man sitter bra!

Va kul!!!
Nu ska ja ta fram mina fina stigbygelpåsar köpta på SNAREMOSSEN.



Galen

blir ja på att inte hitta en sadel som passar. Den fina childeric som vi hade hemma var lite för trång. Surt eftersom den annars va helt underbar!

Är de någon som är intresserad av en sådan hör av er! Verkligen värd pengarna!
Trist!

Men Diva har i alla fall fått sitt "skrittmaskins täcke". Inte för att vi har skrittmaskin (än???) men vi går ju mycket och kömkör. Tror detta kommer funka bra! Låg som en smäck!












Till sthlm!

Nu kastar jag mej i bilen och åker till Sthlm och hämtar en Childeric DAC! Hoppas jag har bestämt mej ikväll om Diva passar i någon av dom! Passar inte den i sthlm är jag nästan 99% säkr på att de blir den childericen som jag har hemma.
Med tanke på hur fin Diva var i ridningen kan den inte ligga knasigt?! Eller?

Säljes

Nu är de vekligen dax att slänga ut lite grejjer på annons om jag ska kunna köpa en Childeric till Diva.

En äldre Caprilli Grand Prix dressyrsadel 17 tum, normal bom. Mörkbrun/rödbrun. Djup sits med bra kontakt för skänkeln.
En sadel som varit "loved and lived in". Sliten vid känkeln och lite på kåporna. Även skavd på bakvalvet.För övrigt hel och fin för sin ålder!


Diva lika glad



Vi har fått hem en Childeric som vi testade igår. Kännslan var fantastisk! Vilken rörlighet! Att man inte gjort de förut?! Byta sadel.
Det är 50/50 om jag ska ha denna. Har en till på ingång från sthlm. Den som ligger bäst blir de så klart. De är samma pris men en är 3 år nyare och ingår även Childeric läder och gjord samt är mörkbrun. Den i sthlm är även en annan modell, mer uppbyggd men med singelkåpa vilker jag ÄLSKAR.

För övrigt är vi igång med igångsättningen :-)
Pulsar på i snön och tar många pass på töm.
Räknar med att kunnan vara 100% igång igen i mitten av feb. Sen blir de trimmning inför första starten i år.
Ska bli kul, en ny sadel, en ny ridkänsla, en fräsch häst och motivationen på topp!
Hoppas på en rolig vår!


RSS 2.0