Diva bröt benet ikväll i hagen och avlivades på plats. Allt gick snabbt och så bra de kunde. Hon var mitt allt, min pärla och jag saknar henne så att själen går sönder. En del av mitt hjärta dog ikväll.
Har man en förkärlek till glitter och rosa samt har en häst som heter Diva blir man SÅ sugen på allt kul som finns på marknden! Har förtått att Eskadron nici Scampoo ska dofta underbart sånu när solen börjar värma mer är de dax för ett vårbad av Diva och då tror jag jordgubbslukt hade passat bra! Lite hovglitter på det är pricken över i :-) Stackars Marika i stallet kommer kräkas på mej om jag köper hovbalsam med jordgubbs lukt och glitter!
Sen våre ett nytt pannband inte helt fel! Har spanat på ett med pärlor till kandart men först måste jag veta om vi kan/ska rida på det samt om sadel nu ligger så bra som jag tror. Vore trist att köpa allt i ljusbrunt Är ju inte så lättmatchat.
Vi skulle rida ut idag men när det kom embalageplast blåsandes från motorvägen tyckte Diva de räckte och gick hem med mej. Så va bara att promenera vidare till ridhuset igen.
Vi hade sällskap av en annan ryttare vars häst oxå heter Diva! Kul! När vi ridit på där ett tag fick vi beröm om hur fint hon gick min lilla pärla vilket kändes kul! Hon tyckte att "idag kunde jag vara nöjd över henne för idag såg det ut som hon skulle göra allt för mej!" och de hon hade nog rätt. Diva var glad, med på noterna och kämpade bra även om våra pass i ridhuset inte är så avancerat just nu. ;-)
Efter en crappy day avslutades dygnet med en underbar tur på pärlan som kändes fin! Lite spänd i vä varv, intressant eftersom de högra är det som trasslat lite tidigare. Hoppas de jämnar ut sig tillslut. :-)
På fredag ska vi till Brunmåla igen och Axel ska kolla igenom henne igen. Hoppas de blir klartecken på att börja "jobba", cavaletti och backträning. När ja skrittade fram idag spanade jag på några branta fina backar som har en perfekt gångbana "över sig" så när man klättrat klart kan man ta gångbanan tillbaka som bara har en svag lutning. TOPPEN! Ofta får man vända när man kommit upp vilket inte är optimalt för knän och andra leder.
En studie genomfördes i Sverige för att försöka ta reda på om hästar som rids med gramantyglar förflyttar mera av sin vikt till bakbenen jämfört med om de rids utan gramantyglar. Forskarna använde en särskild mätplatta för att mäta benens tryck (kraft) mot marken. Mätningarna gjordes genom att ett antal hästar arbetades i samlad trav över plattan med tre olika utrustningar:
1) med endast med gramantyglar. 2) med en kombination av gramantyglar och vanliga tyglar. 3) med endast vanliga tyglar.
Åtta svenska halvblod användes i studien (tävlingshästar i hoppning på olika nivåer). Hästarna reds av rutinerade ryttare på ett näst intill optimalt sätt i samlad trav över en 3- dimensionell mätplatta (0.6 x 0.9 m). Gramantyglarna fästes vid sadelgjorden och löpte mellan hästarnas framben, genom bettet och till ryttarens hand (se bild från HC). Hästarnas rörelser och hastighet registrerades med hjälp av ett speciellt kamerasystem. Resultatet av denna studie visade att när hästarna reds med en kombination av vanliga tyglar och gramantyglar hade de en signifikant större vertikal (uppåtgående) och framåtgripande impuls i bakbenen jämfört med när de reds med vanliga tyglar eller med bara gramantyglar.
Slutsatsen av denna studie är att man med gramantyglar, när de används korrekt och i kombination med vanliga tyglar, kan få den önskade effekten att hästarna förflyttar sin tyngdpunkt mera till bakbenen. Däremot fick man inte samma resultat när hästarna reds med endast gramantyglar. Forskarna i denna studie aktualiserar att tränare och veterinärer bör veta hur hästen påverkas av gramantyglar när de t ex rekommenderar hästägare att använda dessa som en del i rehabiliteringsprogram.
Det talas inom dressyrvärlden ofta om den tyska utbildningsskalan som innefattar takt, lösgjordhet, stöd, schvung, rakriktning och samling. Utbildningsskalan har utvecklats i syfte att bevara den klassiska dressyrens principer, och skall under utbildningen av hästen verka som en god vägledning. Denna utbildningsskala bygger på ren logik och innebär att först när hästen är redo, går ekipaget vidare till nästa steg i utbildningsprocessen.
Takt (Takt): Renheten och regelbundenheten i grundgångarterna skritt (4-taktig, liksidig rörelse), trav (2-taktig, diagonal rörelse) galopp (3-taktig, oliksidig rörelse).
Lösgjordhet (Losgelassenheit): Sammanhängande med takten. Lösgjordhet är en förutsättning för det riktiga arbetets kvalitet.
Stöd (Anlehnung): Syftar på kontakten mellan ryttarens hand och hästens mun. Agerar förbindelse mellan hästens fram- och bakdel, och hjälper hästen att nå en optimal balans med ryttare. Behåller taktmässigheten i alla gångarter.
Schvung (Schwung): Först när takt, lösgjordhet och stöd fungerar skall utveckling av schvung ("överföring av bakdelens energiska impulser till hela rörelsen framåt") påbörjas. Vissa hästar har av naturen mer schvung än andra.
Rakriktning (Geraderichten): Målet med rakriktningen är en symmetrisk häst, som såväl på rakt som böjt spår spårar, det vill säga går hästen med bakbenen i linje med frambenen. En symmetrisk, liksidig häst, arbetar med samma mängd vikt på båda bakbenen och håller därför en jämn kvalitet på sina rörelser åt vartdera håll.
Samling (Versammlung): Detta avancerade steg är sammanhängande med takt, lösgjordhet, stöd, schvung och rakriktning, och kan ej uppnås utan alla dessa steg. Korrekt samling innebär en förskjutning av tyngdpunkten bakåt, så att hästen bär mer vikt på sin bakdel. Bakdelen sänks genom vinkling av bakben och så att säga sätts dessa djupare in under hästen, vilket gör att framdelen blir bärandes mindre vikt, och genom detta blir högre och lättare.
Dessa steg arbetas med i ordningen: 1. Takt - 3. Stöd, 2. Lösgjordhet - 5. Rakriktning, 4. Schvung - 6. Samling. Detta kan även delas in i faser: grundläggande fasen 1-3, utveckling av påskjutet 2-5, utveckling av bärigheten 4-6.
Vi räknar foderstat till hästen, Väger på hg och är noga med tider. Hö och kraft ska vara av bästa kvalite. Vitaminer och tillskott. Extra tillskott vid vår och sommar, vid tävling och ansträgning. Men när de kommer till oss själva är de en helt annan sak? Hittade ett intressant klipp. Nu ska ja gå och göra mej en omelett (från säterbondens glada höns!) med grönsallad! Kanske min hjärna vaknar till liv igen?
Jag har en dålig vana att lägga ikull/"bryter handleden" och håller händerna brett isär när jag rider. Efter att ha tittat på sista avsnittet av ponnyakuten fanns ett klipp av Jan Brink. Inte första gången man ser/hör pinne i handen men har aldrig riktigt gett de ett försök, men nu är de dax!
Idag blev Diva kollad av Li. Hon tyckte hon var lite osymetrisk över rumpan samt lite stel här och där men över lag helt ok! Skönt! Blev laser, massage och några nålar.
Eftersom vi nu bytt sadel till singelkåpa ligger "vanliga" schabrak varken bra eller snyggt. Så nu har vi beställt ANKT paddar som saknar höljor och ska ligga bra under sadlar med singelkåpa.
Vi passade även på att köpa ett set med benpaddar. Har blivit inspirerad av vad Patrik Kittels har på hästarns ben under träning. Består av en vanlig stallpad samt vanliga damasker. Smidigt och bra skydd för slag.
Vi har beställt en grön och en röd.
Här har han även lindat men i en artikle i hästmagazinet har han enbart pad och damask. Smidigt!
Vi promenerade till ridhuset idag för att göra ett nytt försök och idag var hon helt ohalt. Inga problem. Man blir snurrig... Är de bara inbillning???
I alla fall har vi filmat en snutt från joggen idag. Relativt fräsch ändå? Hon kändes helt okej och Nadja som var med såg inge hälta. Man stirrar sig blind tillslut.. Nej nu hoppas jag vi kan få slippa snubbel och stappel.
Minnesanteckning till mej själv: SLUTA RID I JEANS...
Min lillebror Jerry Carlsson har dom hobby foto och bilder. Han tar kort på de mesta och fotade mammas lilla islandshäst tjockis Hedda. Signe försökta smyga förbi kameran men kom inte undan :-D
Efter att ha varit i princip ohalt sedan första besöket på brunmåla samt helt ohalt efter besök två kom igår ett bakslag.. Efter en jätte fin tur i solen avslutade vi med några raka travsträckor i ridhuset. Hon kändes SÅ fin! Mjuk, balanserad, följsam och lyssnade kanon! Så vi skulle avsluta joggen och gå hem men skulle ta några varv i hö igen. Men när vi skulle byta varv började hon halta.
SKIT!!!!!!!
Jag gick av och promenerade henne hem. Då är hon HELT ohalt igen. Jag travade henne för han på grusvägen hem, Lika där. Ohalt. Ingen svullnad, värme, plus eller smärta. Smörje, masserade och lindade. Imorse var hon helt ren och fin, helt normalt och rörde sig jättefint.
Nu känner jag mej så uppgiven... Vi har verkligen följt alla instruktioner till punkt och pricka och hon har verkligen varit fin hela tiden. Är detta något nytt? Är det den gamla skadan? I morgon kommer equiterapeut Li Johansson. Ska be henne börja i ridhuset så får hon se hur hon rör sig. Ska även ringa Axel på brunmåla i morgon och kolla om vi ska fortsätta enligt ordination och flytta fram återbesöket eller om hon ska stå. Samtidigt som man självklart inte ska rida en häst som har ont vet man ju inte om de är något som kanske ska ridas bort/stärkas upp?
Ahh... så tråkigt.. Men men, vi kämpat på ett tag till. Har börjat kolla upp hingstar igen. Bellagio på tullstorp ligger bäst till eftersom Ampere inte skulle varit helt okej på bruksprovet i år.
Tillbringade vi i ridhuset. Vi körde på lektion 2 i long reining och de gick bättre idag! Efter ½ tim satt jag upp och red barbacka (!?) sista 30 min. Jisses... Nej att sitta och skumpa runt utan sadel känns inte 100. Övade på halter. I brist på annat... Nej nu vill jag att veckorna ska gå så vi kan börja RIDA!
Eftersom Diva går med sjukbeslag har hon ingen snösula vilket är till besvär nu när tö och snö kommit. Så Johan och jag uppfann en lösning som funka bra! Visserligen blev de lite halt ändå eftersom brodden sjönk ner lite i lplasten men betydligt bättre än styltor och överansträngda senor!
Vi köpte 2 helsulor med kupa. Srn målade vi av divas hob och vart brodden ska sitta. Därefter klippte samt borrade vi i sluproan och tillsist skruvade vi fast sulan med hjälp av broddarna i broddhålen.
när jag vaknade för att släppa ut hästarna så VRÄKER de ner snö??? GALET! Våren var ju på väg? Nu är Johan och snälla grannen ute och skottar. Idag ska vi göra ett försök att sätta på sulor på Divas sjukbeslag. Hon är utan snäsulor bak och de går utmärkt! Men på båda fram där hon har ringsko samt helsula fastnar de massa snö och kommer väl inte bli nådigt nu när de är tö och ny snö.
Mja... de gick väl sådär. Hon går fram fint men blir mycket i handen mellanåt och som jag förstår är de precis tvärt om det ska bli? Men man kan inte klaga för att vara första gången. Dock tror ja man ska ta detta sakta (som allt annat som ska läras in) just för att få fram lättheten och följsamheten. Blir lite bakläxa. Eftersom jag ville jogga henne lite oxå var kanske första long reining lite väl tidigt. Blev som tömköring fast utan gjord. :-) Hon är SÅ fin pärlan min!
På massageutbildningen i stockholm talade vi en del om long reining. Instruktörens dotter har varit på kurs för long reining gurun Piet Bakkers.
Piet Bakker drev under flera decennier en ridskola hemma i Holland där han undervisade i klassisk dressyr. Piets träningsmetoder är mjuka och han arbetar metodiskt för att ta fram det bästa hos varje häst. Piets specialitet och stora passion är arbete på långa tyglar. Texten kommer från DENNA sida.
Tyckte de verka kul och nu ska vi testa jag och Diva. Mest för att variera denna tråkiga jogg och eftersom Lollo Persson förespråkade detta som ett utmärkt rehabeliteringssätt.
Så nu väntar vi på att ridhuset ska bli ledigt (20.00) sen ska vi dit och göra vårat första försök! Johan har varit världens bästa och hjälpt oss med en "godis behållare". Filmklipp och bild kommer senare.
Har tittat på ett par eurostar ridbyxor länge och gillat färgen och kvaliten på tyget. Oskodda och av en blandning mellan nylon och bomull. Av någon mystisk anledning (god julmat?) har en del (dom flesta...) byxor blivit för små. Så åkte in till Aubiose och fyndade! Hittde ett par fina Cavallo på samma ställe. Blev två par. Finfint! Nu ska ja bara få tag i en väst sen är vi vårfina både jag och Diva som får sitt nya träns idag! :-)
Är man svag för allt som glittrar samt har en häst som heter Diva är blingbling långt ifrån ute (även om säkra källor säger att svängda klinker är hetaste modet just nu..) så i helgen blev de ett nytt mörkbrunt träns i rundsytt med just bling i pannbandet. Om jag har tur kan pannbandet passa kandaret tills jg spanat ut något annat som passar eller till något som glittrar ännu mer ;-)
För övrigt joggar vi på enligt ordination. Idag tog vi en tur i skogen med sällskap av Marika och Mary. 3 plus och SKINANDE sol! Underbart. Våren är verkligen påväg. Hästar utan täcke och dropp från taken.
I helgen var de Ann-träning och måste säga att jag är galet sugen på att RIDA. Har hopp om framtiden och anmälde mej till magganträning här i mitten av sommaren. Då hoppas jag vi är i fullgång igen. 2-dagars med övernattning. Kameran är urladdad så inga roliga bilder att bjuda på men slänger in ett på ny tränset.
Full av inspiration efter en kanon clinic med Kyra Kyrklund i ett FANTASTISKT täby ryttarcenter. Vilken anläggning! Vilka hästar, Vilken ridning! Jisses!!! ♥ Tummen upp Leksands knäckebröd för ett lyckat event!
HOPPSADEL Zaldi Brunet 17 normal bom. Ligger bra på de flesta hästar. Bra anläggningsytor. Säljes inkl läder, stigbyglar, sadelöverdrag samt fint schabrak. Pris:2900:- Begagnad men bra skick! Kan levereras till Sthlm, Gävle eller hämtas i Säter. Går även bra att skicka.
hela dagen men nu ska jag ut och lufta mej och Diva. Nisse på Askö har hört av sig igen och ville att jag skulle ringa upp. Undra om de är nått spännande på gång?? Idag har
Sigen jagar fågel. Dumma katt!
Efter ett samtal i dag i samband med skoningen kom vi fram till att vi hade lika uppfattning om att hästägare över lag har dålig hästkunskap. Eftersom (tro de eller ej) tycker de är kul med att studera så anmälde ja mej till Hästsportens folkhögskola´s utbildning i hästkunskap-hästskötare.
Kunskap är alltid bra och ämnet är ju intressant! Ska bli kul om de blir av!
Idag har Diva fått nya skor bak och hovarna ser bra ut. Blir att fortsätta med sula och silikon. Axel tyckte Diva ska ha dom jämt. Vi kör på så länge.
Igår fick jag hem kandaret vi köpt av Maj-Lis i Skillingaryd. Hon önskade oss lycka till och hoppades kandaret skulle ge oss lika mycket glädje som de hade gett henne ;-) Så gulligt av henne!
Kandaret är gammalt men fint. Dock behöver de putsat upp både en och två gånger. Slänger upp bilder sen.
Texten tagen från Tidningen ridsports hemsida som du hittar -------> HÄR
23-årige avelsmatadoren Master 850 hittades på onsdagsmorgonen död i sin box på Flyinge.
Master 850 (e Ceylon u Bellis e Iran) föddes 1988 hos Poul Erik Lang i Eslöv, och växte sedan upp hos Stall Ifverson. Den populära avelshingsten ägdes av Birgitta Kjellin Häst AB och Kyra Kyrklund, som red Master till segrar i internationell Grand Prix dressyr - på 21 starter blev det 18 vinster.
Master är den svenskfödde hingst som ligger och har legat högst på världsrankingen som dressyrförärvare, och 2006 fick han sin Elitutnämning. Master ligger fortfarande på topp 30 i det svenska BLUP-indexet.
till tullstorp. Utöver de 7 hingstar som nu ingår i Tullstorps hingstprogram 2011 har den 4årige hingsten Sohn der Sonne riden och ägd av blott27 åriga Jessica Andersson tagits in i programet. Sohn der Sonne tog hem svenska treårschampionatet i dressyr och blev ”best in show” och avslutade nyligen bruksprovet och godkändes med AB till och med 2016. Hingsten är redan på plats i Vankiva utanför Hässleholm.
Jessica Andersson har ridit stora tävlingar förut, EM, NM och SM (som hon har vunnit), men med tanke på vilket jobb som ligger bakom den här framgången konstaterar hon:
– Det här är mycket större, min första riktiga seger på egen hand. Jag är glad att jag vågade lita på min självkänsla.
Jessica flyttade hemifrån som 16-åring för att satsa på ridsporten, nu är hon 26. På vägen har hon letat och letat efter den där hästen med det lilla extra. Men det är alltid någonting som kommit i vägen.
Någonting som inte har stämt.
– Förra året flyttade jag hem igen, jag sålde alla mina hästar utom en. Den hästen dog, då orkade jag knappt mer, berättar Jessica.
Parallellt startade hon en restaurang på Hammarö tillsammans med sin mamma.
Och även om det tog emot så kunde hon inte ge upp drömmen om att hitta just den där hästen.
– Jag sparade alla pengar, alltså jag är en helt vanlig arbetande tjej, sålde allt jag hade och lånade ihop resten, säger Jessica.
En del av pengarna fick hon låna av sin familj – något som hon återkommer till. Utan stöttningen från familjen hade helgens framgångar varit omöjliga.
Pengarna tog hon med sig till en auktion i Tyskland.
– Jag kände att jag bara hade mig själv att lita på, min egen självkänsla. Satsa allt eller lägga av.
Jessica valde att satsa – en satsning som hon beskriver lite som roulette.
Hur mycket hon betalade för hästen får hon inte säga – men det handlade om en beskedlig summa. Satsningen dömdes ut av många.
– Det var folk som bloggade och skrev att det var en idiotisk summa för en sån häst, berättar hon.
Hästen, Sohn der Sonne, visade sig ha det där lilla extra. Det som Jessica Andersson sökt efter i tio år.
– Ibland är de tur att man har sin självkänsla. Jag är så lycklig att det gick ihop.
Segern i helgens tävlig grundlades i första omgången.
– Då visade han verkligen att han hade det där lilla extra, han red så fint första dagen. Sen i går (läs: i söndags) så hade han sin egna lilla show, jag fick mest hänga med, skrattar hon.
Men det räckte hela vägen ändå.
Nu är ”roulettesatsningen” Sohn der Sonne bäst i Sverige.
– Nu öppnar sig alla möjliga dörrar, det här är en stor och jätterolig grej. Det är många som tror mycket på hästen nu, säger Jessica.
Nu väntar nästa prov för Sohn der Sonne – att göra ett bruksprov för att bli godkänd som hingst. Något som innebär att man kan avla på honom om han klarar testet.
– Jag har fått flera väldigt bra erbjudanden från bra folk, jag har även fått erbjudanden om att sälja. Men innan vi bestämmer någonting måste han få vila lite så att vi kan se till han mår bra. Sen måste jag få landa lite innan vi bestämmer någonting, säger Jessica.
En sak är dock säker – investeringen hon gjorde i Tyskland har lönat sig.
Och nu drömmer Jessica vidare.
– Jag skulle gärna få chansen att rida ett Grand Prix. Sen finns det väl alltid en dröm om att få rida i OS, säger hon.
• Hur bedömer du chanserna?
– Chansen till OS är nog lite, men hoppas kan man ju alltid. Det är nog större chans att få rida ett Grand Prix, jag hoppas verkligen på det.
Jessica tävlar för den nybildade Hammaröklubben Equality Riders som Sophie och Tomas Wilhelmsson från Equality Line står bakom.
– Det är mycket tack vare att jag kan använda deras anläggning som har gjort att jag har kunnat satsa, jag har mycket att tacka dem för. Och Charles Jonsson som var med nu i helgen, det är tur jag har honom, han hjälper mig med allting.
Jessica Andersson har många att tacka för sina framgångar – men mest tacksam ska hon nog vara över sin självkänsla och förmåga att våga satsa.
Besöker idag gick super. Diva var ohalt i båda varv före och efter böjprov. Dom på brunmåla är verkligen toppen! Nu ska vi öka våda 30 min pass till 40min v.1, 50min v.2 och 1 tim v.3 och av dessa min ska ½ vara joggtrav. Är hon lika fäsch vid återbesöke är de dax att börja jobba igen. Blir mycket cavaletti och gymnastik samt ut i skog och mark. Blir bra de här!
Men vå väg hem från återbesöket blev ja så trött på alla omständigheter som är runt de här med att tranpsortera. Vi har alltid haft ett släp på gården som man fått hyra för en billig peng men nu när vi flyttat ar man inte tillgång till det längre så när jag kom hem kollade jag och pappa på nätet och hittade ett SUPERFINT Kylinge Orion! Mjukmellanvägg. fina däck och i övrigt jätte bra skick. Prutade och fick det till ett fantastiskt bra pris!
Så som grädde på moset i dag är man numera en stolt ägare av ett EGET släp! Lycka!
Hästarna fick spel idag när grannarna gjorde en egen version av vasaloppet på åkern brevid. De resulterade i galna galopp repor, tre tappade skor, divas satt dock kvar, tack och lov men en hård prövning av Divas rehabeliterade hov. Men med tanke på hur hon rörde sig i hagen idag är de INGA problem där längre. Hoppas vet. kan lämna positiva besked imån på återbesöket.
Jerry kom förbi idag och tog kort på våra sibiriska odjurSigne och Astrid. Här kommer några av bilderna!
Tänkte slänga in ett klipp på hur vårat stall ser ut. Har fortfarande svårt att förstå att de är mitt och johans! Trivs jätte bra och hästarna verkar tycka lika. Finns en del finjusteringar att göras som att sätta upp lamporna ute, måla om i sadelkammaren. Göra klart foderrummet men som egentligen ska bli sadelkammare osv. Men överlag är de helt fantastiskt.
Jag som varit bortskämd med oändliga hagar tycker våra 1.7 ha är lite för lite men grannen har erbjudit att vi ska få låna av han. Supersnällt!
Får se hur de blir med ridbanan till sommaren. Finns mycket annat att göra på huset...
som jag haft hängandes i källaren togs fram igår och de passade helt okej, lite för stort och nosgrimman sitter lite för lågt men med vaddning och håltagare kommer de bli super.
Stl x-full men full skulle passat bättre. Dock va de ju 75% rabatt så kunde ju inte motstå! :-D Märket är santa cruz och HELT underbart mjukt. Tummen upp!
efter ett fantastsikt fint pass med Diva idag fick jag tillbaka hoppet om att kunna få starta några klasser med min Pärla innan hon ska bli mor igen. Så idag har vi bytt klubb från FaRS till BoRS. Från falu ryttarsällskap till borlänge ryttarsällskap samt löst licensen. Jippi!!!
blev en finfin morgon tur med Nadja och Ida i strålande solsken och -5 grader. Perfekt! Diva är SÅ laddad, som en tickande bomb. Hon trivs inte i sin lilla hage och eftersom vi nu ska börja jogga och igentligen skulle på återbesök idag beslutade vi att hon ska få gå i stora hagen eftersom unghästen som jagade igång alla igår flyttade! Diva blev överlycklig för att få gå i stora delen istället och eftersom hon inte vänder oc snurrar lika mycket där tror jag de är bättre än den lilla.